Kezdem azt érezni, hogy amit elmondhattam, azt elmondtam. Ha valami említésre érdemes történik, itt megjelenik. De az ÉlményPark Blog továbbra is napi szinten működik.

Tudós mondja

Amikor az ember újságokban tudósos hírekre bukkan, előbb utóbb eljut arra a következtetésre, hogy ha találgatnom kellene, én is ugyanerre a következtetésre jutnék. Ám ha én találgatok, annak nincs olyan hírértéke, ha ugyanezt egy tudós teszi. Minden lelet csak a kor szellemének ismeretében értelmezhető.

A ma embere azt hiszi, hogy a régen élt emberek hülyék voltak és mindenféle sziklákat mozgattak csak azért, hogy legyen hol szektáskodni. Ha a ma embere szemével nézed. A Stonehenge akkori léptékben egy mai százaezres stadion felépítésével volt egyenlő. A régen élt emberek is pont olyanok voltak, mint te, csak más eszközök álltak rendelkezésére.


Ha nem vagy ott a kor szellemében, akkor nagyon keveset fogsz érteni az írásos leketekből. Amit érteni fogsz, azt a jelenkori viszonyok ismeretében történik, azaz a mából próbálod megérteni a múltat. Ha azt mondod, hogy valami szakrálgeometriai hókuszpókusz volt a sejtelmesen letűnt világ hite, akkor képzeld bele a jövőbeni régészek helyébe magad, akik szárnyas angyalkákat, meg kereszten lógó férfit találnak.

Nem vonom kétségbe a tudós szaktudását, sem a tárgyi tudását. Pont arra akarok rávilágítani, hogy a tudós és a nagy tudós közötti különbség pont a bátorság. Találgatni és olyan véleményt mondani, amivel vélhetően mindenki egyetért, az a tudós szint. A nagy tudós pedig aki kockáztat és aki bizonyítani is tud, különben szembe kell néznie a közröhejjel.

Kiderült, hogy azok, akik most érkeznek vissza a tudatukkal szabadkőművesek már nem lehetnek, így lehetőségük lett szabadfényművesnek lenni. A szabadkőművesek amúgy kettéváltak. Az egyik ág sima melósként vesz részt az építkezésekben, míg a másik titkos társaságokba tömörül.

Amikor a vasút megjelent, mindenhol ők voltak a legmenőbbek, akik azt üzemeltették. A mai űrhajósok olyan hősök, akik utódjait sima pilótáknak és szerelőknek fogják hívni. De ezt nem egy tudós mondta. Bár sokat tud, nincs mindenről papaírja.