Kezdem azt érezni, hogy amit elmondhattam, azt elmondtam. Ha valami említésre érdemes történik, itt megjelenik. De az ÉlményPark Blog továbbra is napi szinten működik.

Amerikai Álom

Sosem értettem a Gordon Ramsey főzőműsorokban, hogy a versenyzők miért nevezik álommunkának azt, hogy egy veszélyes és zsúfolt helyen rabszolgaként kell irtó nagy tempóban robotolni. Ezzel a példával vezetném be az Amerikai Álomról alkotott gondolataimat, amit mindenki valamiért minimum hollywoodi belépési ponttal képzel el. Pedig Amerika ennél sokkal nagyobb, ami mellett Hollywood és a fölötte álló gazdagok szintje is eltörpül.

Aki olvas, tudja, hogy képes vagyok szimulációkat nyitni és zárni, ami alatt én nem mesterséges környezetet értek, hanem olyan másolatokat, amik semmiben sem különböznek. Bár 20 éve ülök egy lakásban, időnként meg szoktak jönni azok a tapasztalatok, amikre úgy emlékszem, mintha megtörténtek volna. Annyival módosítva, hogy a felesleges infromációkat kiszedem belőle, így se nevek, se konkrét emlékeim nincsenek, pár olyan esettől eltekintve, amik valamiért lényegesek.

Kezdem azzal, hogy az amerikai álmok közel fele rémálom. A világ leggazdagabb országa, aminek alapja az olajdollár. Ennek lényege röviden az, hogy a pénzt ingyen állítják elő, ami mögött nincs fedezet. Ez a világ bármely más országában azt eredményezné, hogy a pénzük értéktelen lenne, az USA viszont megegyezett a szaúdiakkal abban, hogy olajjal csak dollárban lehet kereskedni. Így a fedezet nélküli dollárnak értéke van, amit ráadásul hiteleznek is. Lefordítva ezzel a dollárral fizetnek a világ minden részéből oda áramló árukért és szolgáltatásokért. Még jobban lefordítva te egy valós értékkel nem rendelkező, de mégis sokat érő, gyakorlatilag ingyen pénzért cserébe valós munkaértéket adsz. Ezt nevezik kizsákmányolásnak, amit olyan szépen adnak elő, hogy te őket menőnek látod. Irakban Szaddám Husszein úgy döntött, hogy az olaját euróban értékesíti, az USA azonnal megindította ellene a háborút. Kadhafinak egy általa megálmodott aranyfedezetű afrikai pénz volt a bűne, őt is megdöntötték, a helyén káosz és szabad út az afrikai bevándorlók előtt Európába. A dolgot tetézi, hogy amerikai zászlók alatt jött rengeteg hajó, akik hozták át az embereket Európába. Ha európai zászló alatt történt volna mindez mexikóiakkal amerikai vizeken, mi lett volna a reakció? Az amerikai hadihajók mindenhol ott vannak a nemzetközi vizeken, de mi lenne, ha kínai hadihajók járőröznénak ugyenígy Amerika partjai mellett? Ezekért cserébe három dolgot kapsz, na jó, négyet ha a GPS-t is ide vesszük. Az internetet, a szórakozást (filmeket és sorozatokat) és az amerikai álmot. De mi is ez az amerikai álom?

Európában az egészségügyhöz való hozzáférés alapvető emberi jog, Amerikában nem. Ugye a meditációim során eltűntek a fogaim, nos ez Európában is fizetős, azaz pontosan látom azok helyzetét, akiknek nincs pénzük az amúgy méregdrága orvosokra. Az USA-ban erre egy biztosítási rendszer működik, aminek a lényege az, hogy ehhez dolgoznod kell a megfelelő munkahelyen. Obama erre tett lépéseket, hogy ezt a rendszert átalakítsa, Trump meg arra tett ígéretet, hogy minden a régi lesz. A társadalmat nem csak a kasztokká merevedő társadalmi különbségek feszítik, ahol jóval nagyobb és reménytelenebb a szegénység, mint az a filmekben látszik. Az amerikai álom ugye a szabadságról szól és arról, hogy megvalósíthatod az álmaid. Amihez hatalmas szerencse is kell, mert a befektetők nem viccelnek ám! Mindenki tudja, hogy azt a hatalmas adósságállományt, amivel az USA nem saját magának, hanem egy magánszervezetnek tartozik, akik azt ingyen nyomják soha nem fogják visszafizetni.
Az olajjal azon túl, hogy erősen környezetszennyező van még egy hatalmas probléma. Az erre alapuló technológia több, mint 100 éves és érdekes módon senkinek sem jutott még eszébe mondjuk a középiskolai laborokban is látott vízhajtás. De eszébe jutott, csak már nincsenek az élők soraiban vagy eladták sok pénzért a találmányt az olajlobbynak, akik azokat a trezorjaik mélyére helyezték. Lehet, hogy a Tesla sikerét az alapozta meg, hogy Elon Musk egyben rakétákat és űrhajókat is gyárt, amik olyan erőforrásokat nyithatnak meg, amik ma még zárva vannak előlük. De ha valaki mezei feltaláló, esélye sincs pénz nélkül, hiába korszakalkotó a találmánya.
Az USA léte tehát attól az olajtól függ, ami rögzíti ehhez a technológiához, miközben már a 10 éves mobiltelefonodat is kiröhögöd, olyan ütemű a technológiai fejlődés... más területeken. De ha megnézed Oroszország fő bevételeit (olaj, gáz, atomerőmű), ugyanerre a következtetésre jutsz. A gazdag Norvégia is azóta gazdag, hogy megkezdték a tengeri kitermelést. Különben csak a vadlazacok lennének azokban a szép nagy tározókban, ahol keltetik őket.  A sokak által csodált szaúdiak a teveszart lapátolnák egy Jemennél is szegényebb országban és Dubaj is megmaradt volna gyöngyhalász falunak az olaj nélkül. Ezek olyan járulékos globális problémák, amikkel tilos foglalkozni, mert rasszista leszel, ha a világ pénzrendszeréről beszélsz, ami erre épült ki, akkor antiszemita leszel és ha nem hagyod abba, akkor terrorista leszel. Amire gondoltam előre.
Az egyszerű nép, vagyis a kisemberek hada pedig ámulva sztárolja ezeket, így adva nekik még nagyobb spirituális hatalmat. A dolog nem könnyű, mert ahhoz, hogy ezen az ember változtasson, pont azok szövetségére lenne szüksége, akiknek eszük ágában sincs lemondani a gazdagságukról és a könnyen jövő mannáról. Mi pedig haladunk egy olyan jövő felé, ahol csak az van biztonságban, akinek van a biztonságra elég pénze. Utaltam az elején arra, hogy sok szimulációt nyitottam és zártam. Ezek nagy részében beléptem abba az amerikai álomba, amire itt sokan gondolnak, vagyis az ottani gazdagok világába. Csillog-villog, de nagyon primitív. Nyoma sincs a fejlettségnek, hacsak nem a limuzinból való elegáns kiszállást tekintjük annak. Ezt a világot a gyanakvás és az állatias ösztönök uralják szmokingokba és estélyibe csomagolva, mégpedig olyan luxuskörülmények között, akiknek a konyhai álommunkát elnyertek robotolnak. Közben az történik, hogy Oroszország és Kína saját olajpiacot nyitna, ám ők már nem a '80-as évek haditechnikájával hadonászó arabok. Hogy mi lesz ennek a vége?
Hacsak nem jön a megváltó. Aki egy olyan balek, aki magára vállalja bűneiteket, hogy ti utána azt nyugodtan folytathassátok. Van olyan, aki ezt elhiszi? Persze, hogy van, mert ez a hit ereje. Hátha érkezik rá egy ilyen alak. Ehhez azonban buta emberek kellenek nagy tömegben, de mi arra a garancia, hogy aki erre érkezik, az is buta lesz?

Éljen az Amerikai Álom, mert végülis az álom nem kerül semmibe és nem kell rá kamatos kamatot fizetni.