Kezdem azt érezni, hogy amit elmondhattam, azt elmondtam. Ha valami említésre érdemes történik, itt megjelenik. De az ÉlményPark Blog továbbra is napi szinten működik.

Idegen diplomácia

Egy példán át mutatom be, mire is gondolok, amikor a Próbáról beszélek. Ez igazából egy gondolkodásmód. Nem tárgyi tudást keresünk és nem kérjük számon az átadott információkat. Mert az átadott információkkal kitörölheted a segged, ha nem jutnak eszedbe éles helyzetben.

Hogy még érthetőbb legyek, egy aktuális példát mondok. Ez nem csak a fidesz tagokat érinti, hanem úgy hogy vannak az összes zsidót. Persze amikor azt mondom, hogy zsidó, meglehetősen széles skálán mozgó embercsoportokról beszélek, amit itt is az ideje rendezni és rendbe is tenni. Azért jó példa ez, mert hűen tükrözi az idegenek dilettantizmusát és a problémákhoz való sajátos hozzáállását.

Ha én azt mondom, hogy találtam egy hibát és milyen jó, hogy azt kijavítva mindenkinek minden jobb lesz, ők annak ellenére mindent meg fognak tenni azért, hogy elbukjak, hogy az a hiba az ő életüket is megkeseríti. Ugye milyen fura? Azért, mert te egészen másképp gondolkodsz és a fontosságot is máshol húzod meg. Te azt mondod, hogy ez a hiba mindenki életére jelentős hatással van, annak kijavítása tehát az első számú fontosságot jelenti. Azaz a gondolkodásod célorientált. Ők mindenben egyet fognak veled érteni, amikor megtárgyalod velük a célokat és azonnal letiltanak, ahogy hozzákezdesz. Ugyanis az ő világukban a hiba a vezető alkalmatlanságát jelenti egy olyan világban, amit tulajdonképp a vallás ural és ha te rávilágítasz a vezető alkalmatlanságára, azzal a vallásukat kérdőjelezed meg. Hisz a vezetőt isten nevezte ki és ha te azt mondod, hogy hibázott, az egyenlő azzal, hogy az istenük hibázott, aki viszont nem hibázhat. Gyakorlatilag veszélyt jelentesz a társadalmukra azzal, hogy a te nézőpontodból egy egyszerű feladatot határozol meg, aminek megoldására képes is vagy. Ők soha semmit maguktól nem fognak megoldani, hacsak kihalás útján nem kerül egy másik főnök az előző helyére és ő a helyzeten nem változtat. Te meg itt pattogsz a rövidke életedddel, meg a nagy rohanással. Te fontoskodó, erőszakos alak, aki nem tiszteled a kultúrájukat és a hagyományaikat.

Nem tagadom, voltak és vannak is olyan pillanataim, amikor úgy gondolom, elő kellene vennem a komolyabb fegyvereimet és véget vetni ennek (nem véletlenül jöttek rá arra, hogy mégis csak kellenének ide új emberek), ilyenkor föntről mindig ezt hallom. "Szeretem őket".

Amikor te ilyesmit hallasz, arra gondolsz, hogy érzelmi kötelékről beszélünk, amit két ember a szabad akaratából erősít meg. Ám egy olyan világban, ahol nincs jelen az érdek, mit fog mondani arra, amire te azt mondanád, hogy "ez számomra üzlet"? Kitalálod?

Ez nem az a szint, amit a tábla előtt fogok neked magyarázni és utána levizsgáztatlak belőle. Ezt vagy azonnal tudod, vagy nem. Azaz vagy ráérzel, vagy nem. Ők nem így gondolkodnak, hanem a megjelenéseddel elfogadják isten döntését, akihez utána ragaszkodni fognak. Tágra nyílt szemekkel nézték, amikor én például azonnal elzavartam egy hazudozó simlis férget, akire ők úgy tekintettek, mint valamilyen istenség emberi alakjára. Figyelj, annak az istenségnek kurva sok emberi alakja van és ezekből csak pár ébredezik és lehet, hogy van közöttük rohingja vagy cigány. De zsidó biztosan, mert ők nagyüzemi módon végzik ezt, hogy mit most ebbe nem megyek bele. Amikor én azonnal elzavarok valakit, az nekik akkora bunkóság, hogy már túlléptem a bunkóság felső határát annyira, hogy lettek páran, akiknek elkezdett tetszeni. Nagyjából úgy tudnám érzékeltetni, mint amikor nézel egy tarantinós hangulatú vígjátékot, ahol a szereplő mondat közben agyonlő valakit, majd ugyanazzal a lendülettel folytatja is a mondadot, mintha mi se történne. Már azon röhögnek, ha kapcsolgatom a TV-n a csatornákat és megállok egy pillanatra valahol, ahol valaki beszél, majd amikor rájövök, hogy nem érdekel, csatornát váltok. Az idegen diplomácia két külön világ találkozása, ahol csak az egyik fél van arra felkészítve, hogy a másik egy teljesen más világban él, ez pedig te vagy. Ez pedig a felkészítésed volt.

Ha azt mondanám, hogy ezt a tábla előtt tanítom, egyetlen egy mondatot mondanék és vége lenne az oktatásnak.

"Az idegen diplomáciánál arra kell figyelni, hogy a felek azonos fogalmak alatt akár teljesen mást is érthetnek".