Kezdem azt érezni, hogy amit elmondhattam, azt elmondtam. Ha valami említésre érdemes történik, itt megjelenik. De az ÉlményPark Blog továbbra is napi szinten működik.

Szabadulás

Nálad mit jelent? Ha kiszabadultál, hova szabadulsz? Amikor kezdő voltam az ezoterikus kutatásaim elején, mindenhol azt hallottam, hogy ki kell lépni a mókuskerékből. Mert a látók ezt teszik. Aztán rájöttem, ha kilépsz a mókuskerékből, egy másik mókuskerékbe kerülsz, ami ugyanolyan, csak hivatalosan nem annak hívják és sokkal kevesebb pénzért.

Bár az tény, hogy a pénz a szabadság illúzióját adja, de kilépve belőle is ugyanez a helyzet. A kísérőszöveg az, hogy így felszabadulsz, ám nehéz felszabadulásról beszélni egy szigorú hierarchia esetén, ami a középkort idézi. Hogy is van Tibetben? Két választásod van, láma leszel vagy paraszt. De nincs ez másképp a nyugati világban sem (látó leszel vagy majom), bár a nyugati világban mindig benne van az, hogy dobbantasz egy nagyot. A hierarchiában viszont soha nem tudsz dobbantani, mert mindened az uradé.

A középkorban kétszer fordult elő az, hogy a bemerevedett világból szabadulni lehetett. Az egyik a pestisjárvány volt, ami lenullázta az akkori világot és teret adott valami újnak. Az emberek szabadon mehettek utána, ahova akartak és olyan házba költöztek, amilyenbe akartak. Aztán jött a reneszánsz. A másik a keresztes háborúk voltak, ami után a visszatérő lovagokat már nem lehetett visszaküldeni a földekre. Ekkor indultak be a nagy építkezések, amik városról városra vándorló szabad kőműveseket kívántak. Mi történt utána? A társadalom visszamerevedett, a szabad kőművesek pedig rendekbe tömörültek.

Azaz a fejlődéshez időnként szükséges a rombolás. Kinn a galaxis nagy békéjében soha nem történik semmi és ebbe beleértem a fejlődést is, mert az se nagyon történik. Bárki előáll bármi újjal, az beavatkozás isten áramlásába és különben is, hogy jössz te ahhoz, hogy okosabb akarj lenni a főnöknél. Ez nyílt lázadás! Amikor a háború borzalmairól volt szó és kérdezték, hogy mi ebben nekünk a jó, kicsit olyan lett a hangulat, mint a "mit köszönhetünk a rómaiaknak". Technológiai fejlődés, az orvostudomány áttörései, új világok létrejötte, modernizáció. A háború után kavarogtunk Horvátország hercegoviai határvidékén és feltűnt az a sok modern kis falu tele új házakkal. Elmondható tehát, hogy nem csak a jónak vannak rossz vetületei, de a rossznak is jó.

Nézzük a mi kis szűkebb világunkat. Ha mondjuk Magyarországon van egy jó ötleted, nem jutsz hozzá a szükséges tőkéhez vagy ha hozzájutsz, be kell venned másokat. Ha el is indul a vállalkozásod, kicsi a piaca. Az EU már egy nagyobb piac, ám ha jól megnézed, valahogy sosem kerül elő egy olyan ember, aki képes lenne egy új ötletével elérni a teljes piacát. Az ilyen emberek Amerikában születnek vagy ott csinálják meg az üzletet. Amerika azonban nemcsak neked a lehetőségek hazája, hanem az ötleteidre pályázó tolvajoknak is. A szabadságnak ők úgy fizetik meg az árát, hogy elfogadják a bűnözés jelenlétét. Az európai ember valahogy nem tud azonosulni Bat Mannel, ahol egy denevérruhás ember ugrálgat a háztetőkön, hogy megfékezze a bandák terrorját. Az európai emberben tehát a tradíciók a mélyben egyben korlázották is a szabadságot, aminek igyekeznek minél kisebb árát fizetni. Ám ez csábítóvá válik olyanok számára, akikben ezek a tradíciók nincsenek meg és a történelmi tapasztalatok ki is fordítják ezt a világot.

Amerikában a faji zavargások olyan társadalmi feszültségeket hoznak a felszínre, amit ők a szabadságért való küzdelemnek látnak. Valójában ez a szabadságért való küzdelem arról szól, hogy ők is részesei akarnak lenni annak a rendszernek, ami létrehozza számukra a mókuskereket. Aztán van itt még valami, egy új jelenség. Láttam egyszer nyilatkozni egy amerikai feketét, akinek az volt a baja egy másik feketével, hogy ő nem amerikai fekete. Bocs, afroamerikai, de akkor miért nincsenek euroamerikaiak? A jövő pedig olyan feszültségeket tartogat számukra, amit egy olyan példával tudok hűen visszaadni, amikor egy svéd állapolgárságot kapott iraki idejön elsőrendű európai polgárt játszani. Az amerikai feketék magas pozíciói a világ szuperhatalmában is hasonló feszültségeket fognak hozni a jövőben, ami létrehozza a fehérekben a mélyben szunnyadó feszültséget. Ugyanis ma egy fekete mondhatja, hogy nem bandázik fehérekkel, ami természetes dolog, de ugyanezt egy fehér nem mondhatja, mert csak a fehér ember lehet rasszista. Amikor a muszlim beándorló azt mondja, hogy itt Európában kalifátus lesz és aki nem tér át, annak elvágják a torkát, az nem fasizumus? Dehogynem. Csak nekik szabad ilyet mondani, de ha egy német kommentel arról, hogy nem tetszik neki, amiket az utcán lát, már rárúgja az ajtót a terrorelhárítás.

Amikor a fiatal Orbán Viktor a szabadságról és demokráciáról beszél és szembesül az idős Orbán Viktorral, akinél a szabadság és demokrácia szavak már szitokszónak számítanak, már csak az a kérdés, hogy ezt a nép miért tűri. Így jutottam amúgy el oda, hogy rájöttem az idegen megszállás céljaira. Persze a mai világban senki nem állíthatja a hitelességének teljes elvesztése mellett azt, hogy a fidesz nem más, mint egy egyre nyíltabbá váló idegen megszállás, mert még idegenek sincsenek.

Ebben a helyzetben én tényleg léptem egy merészet úgy, hogy mertem annál is nagyobbat álmodni, ami a nagy álmokra vaszászó energialopók képzeletén is túl ment. Rájöttem arra, hogy ebben a világban a fejlett ember nem törtet a hatalomba, ám egy fejlett ember mindig el lesz nyomva a majmok világában, ahol a főnök a legokosabb és a legszebb is. Mivel a gátlástalan gazmebereket már mind egy helyre fújta a politikaközeli szél, innen fejlett világot csinálni a hagyományos úton már reménytelen. Ezért a nem hagyományos utat választottam. Részletek itt.